• Danışma Hattı - 0536 396 66 53

Havuza Dair Sormak İstedikleriniz

  • Yüzme havuzlarında kum filtreler çeşitli boyutlara uygun kapasitede boyutlandırılmış olmasından ötürü yaygın şekilde kullanılır. Bu filtrelerde filtre malzemesi olarak cam ya da yine yaygın olarak kuartz kum kullanılır.

    Havuz filtresi nasıl çalışırFiltrasyon, kirli suyun pompa basıncı ile filtre içinde dağıtılması ve tortusunu filtre malzemesinde bırakarak temiz şekilde havuza dönmesi esasına dayanır. Kullanılan filtre malzemesinin tane boyutları, filtreleme kalitesini de doğrudan etkiler. Örneğin 1-2 mm kum ile 40 mikron seviyesinde filtreleme yapılırken, 0,5-1 mm kumda bu değer 5-10 mikrona kadar düşebilmektedir. Ayrıca filtre seçiminde filtre edilecek su miktarına ve suyun debisine uygun kapasite belirlenmelidir. UHE nin verdiği sirkülasyon debi çizelgesi aşağıdaki gibidir;

    Havuz Tipi Su derinliği

    (m)

    Kişi başına düşen su yüzeyi

     (m2)

    Anma yükü N

    (1/h)

    Su hazırlık tesisi debisi

    Q  (m3/h)

    Atlama havuzu 3.40 4.5 0.222 .A 0.222 A/k
    Derin havuzlar >1.35 4.5 0.222 A 0.222 A/k
    Derinliği değişen1) havuzlar 0.30-1.80 2.7 0.37 A 0.37 A/k
    Dalga  havuzu2) ³0.60 £1.35m için 4.5

    >1.35m için 2.7

    0.37 A

    0.222 .A

    0.37 A/k

    0.222 A/k

    Sığ havuzlar 0.6 – 1.35 2.7 0.37 A 0.37 A/k
    Su atraksiyonu olan havuzlar 0.6 – 1.35 2.7 0.37 A 0.37 A/k + 6 L
    Kaydırak havuzları 1.0 – 1.35 Her kaydırak için (0.37 A /k) + 35, en az 60
    Çocuk havuzları £ 0.5 2 0.5A A
    Ayak yıkama havuzu 0.10 – 0.15 V
    Küçük havuz £ 1.35 12.0 0.083 A 0.25 V
    Masaj havuzları (Müstakil) £ 1.0 1 oturma yeri 3 P 10 V
    Masaj havuzları (kombine kullanım) £ 1.0 10 k × V 10 V
    Terapi havuzları £ 1.35 4 k × V V
    Hareket havuzları £ 1.35 4 k × V V
    Soğuk su (Şok) havuzları 1.10 – 1.5 V

    Havuz filtre sistemlerinde kum filtrelerin dışında kartuş filtreler de kullanılmaktadır. Bu filtreler daha kompakt ve ekonomik olmakla birlikte su kaybı da en az olan filtrelerdir. Kum filtrelere kıyasla bu filtrelerde temizlik basınçlı su ile yapılmaktadır, ters yıkamaya ihtiyaç duymazlar.
    Havuz filtre sisteminde dikkat edilmesi gerekenler;
    1 – Pompa ve filtre ilişkisi çok önemlidir. Filtre çalışma basıncı olarak pompa basıncının %20 fazlası hesaplanmalıdır.
    2 – Korozyon riskine karşı bağlantı elemanları kullanırken (özellikle su ile temas eden yerlerde) fiber kaplamalı endüstriyel ürünlerin seçilmesine özen gösterilmelidir.
    3 – Havuz filtresi iç basıncı temizken gösterilen değerin %50 fazlasına geldiğinde ters yıkama yapılmalıdır. Aksi durumda yüksek iç basınç filtreye zarar verir.
    4 – Havuz filtreleri pozitif basınç altında çalışmak üzere tasarlandıkları için, filtre içinde negatif basınçtan ve darbelerden kaçınılmalıdır. Bu durum filtreye zarar verir.

    • Sirkülasyon ve geri üfleme zayıflar.
    • Filtremizin üstünde bulunan manometre (basınç saati) üzerinde renkler vardır. Filtre kumumuz kirlendiğinde suyun filtreden geçişi azaldığı için basınç yükselir ve gösterge kırmızı renge çıkar.
    • Havuz sirkülasyonu azaldığında veya basınç kırmızıya çıktığında mutlaka ters yıkama ve durulama yapmanız gerekir.
  • Havuzlardaki kirliliğin temizlemesi için skimerli sistem adı verilen bir teknik uygulanmaktadır. Skimmerli dediğimiz  sistem; havuzunuzdaki kirli suyun bir yada birkaç noktadan emilmesi esasına dayanmaktadır. ‘Skimmer’ bu iş için kullanılan malzemenin adıdır. Filitre tesisinin emişi doğrudan skimmer  ve dip emiş hattına bağlandığından bu sistemde denge deposuna gerek yoktur. Özel yüzme havuzlarında sudaki kirliliğin emilmesi ve filitre edilmesi için skimmer tekniği basit ve uygun bir çözümdür.

  • Skimmer, havuz duvarında su hattına monte edilen ve pompanızın emiş ucuna bağlı olan silindirik parçalardır. Savak sistemli havuzlarda bulunan savak, savak gideri, denge deposu gibi sistem elemanlarının yaptığı görevi üstlenir. Skimmer nedir ne işe yararFiltrenin emişi ile oluşan vakum, havuzdaki suyu ve yüzen yaprak vs. döküntüleri skimmer içine çekerek, ana filtreye veya pompa ön sepetine ulaşması istenmeyen büyüklükteki döküntüleri süzen skimmer sepeti elemanına hapseder. Genellikle farklı boyutlarda dikdörtgen bir açıklığı ve skimmere ulaşan döküntünün havuza geri dönmesini engelleyen menteşeli flatör bir kapağı bulunmaktadır. Liner kaplama sistemli veya betonarme sistemli geleneksel kaplamalı havuzlar  için ayrı tasarım öğeleri gerektir-diğinden, farklı niteliklerde üretilmektedirler.

  • Havuzdaki suyun seviyesini düşürmek veya suyu direk kanala boşaltmak için havuz tabanına yerleştirilen emiş aparatıdır. Su seviyesinin skimmer altına düştüğü durumlarda, dipemiş vanası açılarak sistemin beslemesi buradan yapılabilir.

    Dip Emiş Nedir Ne İşe YararDip emiş ile havuz boşaltılmak istendiğinde; motor çalıştırıldıktan sonra havuz suyu tamamen boşaltılana kadar kesinlikle kapatılmaz. Aksi taktirde sistemde hava oluşacağından işlem yarım kalır.

  • Pisliklerin toplanması sonucu filtre zamanla tıkanır. Ters yıkama yapılarak filtre temizlenir. Bunun için yüksek basınç uygulanarak su alttan filtreye doğru pompalanır. Bu tazyik kum taneciklerini savurarak onlara yapışmış pislikleri çözer. Bu pislikler ters yıkama yapılan su ile birlikte atılırlar.Ters yıkama ile ne kadar su atımı yapılıyorsa o miktarda taze su alınmalıdır. Bu önemlidir, çünkü bu sayede dezenfekte artığı olan klorit ve sülfatlar temizlenebilir.

  • 1. Sirkülasyon ve geri üfleme zayıflar.
    2. Filtremizin üstünde bulunan manometre (basınç göstergesi) basıncı yükselir ve kırmızı renge çıkar.

    Adınız (Gerekli)
    Email (Gerekli)
    Telefon Numarası
    Departman
    Konu:
    Not: